streda 30. októbra 2013

13. komnata milenek


Autor: Sofie Králová a Tomáš Kristl
Počet stran: 160
Provedení: brožovaná
Díl: 1
Série: /
Žánr: mezilidské vztahy, nevěra

Hodnocení: +7/10











Anotace
  13. komnata milenek od autorů Sofie Králové a Tomáše Kristla je pohledem do světa nevěrného muže, jeho milenky a jím podváděné ženy. Kniha je inspirována skutečným příběhem milostného trojúhelníku a čtenářům přibližuje myšlení, pocity a emoce lidí, kteří nevěru a paralelní vztah sami prožili.


  Tomáš je šťastně ženatým otcem, který se nikdy neocitá v potížích. Jednou však prožije zdánlivě nevinný flirt se svou kolegyní z práce, svobodnou matkou Sofií. Časem Sofii svede a v průběhu několika měsíců si s ní vytvoří paralelní vztah, který před okolím úspěšně tají. Sofie otěhotní a poté i Tomášovi porodí nemanželskou dceru. Několik dalších měsíců Tomáš žije dva oddělené životy, plné jeho výmluv, lží, obviňování a manipulací. To se nezmění ani poté, kdy se vše dozví jeho žena. Tomáš rozehrává hru, ve které se všichni ocitají ve slepé uličce a v níž zákonitě není vítěze.

                                                                                                                                                                   

   Nevěra v přímém přenosu, aneb když láska bolí – tak zní podtitul 13. komnaty milenek, jež je určena pro všechny, co se potýkají s nevěrou nebo je jednoduše toto téma zajímá. Pokud se ptáte, z jakého důvodu jsem si tuto knihu vybral já, rád Vám odpovím. Tím hlavním byla situace, ve které se nacházela má kamarádka – chtěl jsem jí pomoci a lépe všemu porozumět. Lhal bych ale, kdybych tvrdil, že to z části nezajímalo i mě samotného. S nevěrou se samozřejmě mohu setkat i já osobně - což se doufám nestane.
  Ihned na začátku si dovolím napsat, že jsem se po dočtení knihy cítil obohacen o informace, které určitě nejsou k zahození. Popravdě jsem změnil i pár názorů.
  Při objednávání recenzního výtisku jsem naprosto zapomněl, že na toto téma již jednu knihu vlastním – Proč muži opouštějí ženy. Ve skutečnosti jsem si to uvědomil až nyní, chech. Alespoň budu v této záležitosti opravdu znalým. :D

  Pojďme se tedy na vše podívat blíže. Asi nejzajímavější skutečností nepochybně je, že autoři knihy jsou párem, který popisuje svůj vlastní příběh, ve kterém hraje, pochopitelně, hlavní roli nevěra. Můžeme se tedy vcítit do situace ženy/milenky i muže/zrádce rodiny. Věřte mi, že je opravdu zajímavé, nahlédnout do myšlení obou pohlaví. Nebude asi žádným překvapením, že je naprosto rozdílné. Mezitím, co se u muže jedná o pouhé povyražení, žena začíná projevovat své city a nechce býti jen milenkou – chce se stát oficiální partnerkou. Nechce se již nadále skrývat a všem okolo lhát.
  A tady se to vše začíná bortit – pro muže, samozřejmě. Je manželem a otcem své malé dcerky. Odchod od rodiny je pro něj nemyslitelným. Proč by také odcházel? Má vše, co si může přát – vše funguje přesně tak, jak by mělo. Je tady však jedna věc... Postupem času začíná zjišťovat, že na svou milenku nedokáže přestat myslet.

Život je tragédií pro toho, kdo cítí, a komedie pro toho, kdo myslí.
(Swift Jonathan)

  Co se dá dělat, láska je nevyzpytatelná. Celý život si myslíte, že žijete se svou vyvolenou – máte dítě, zázemí, peníze, mnoho přátel, fungující manželství… A co se nestane – do Vašeho života se připlete nová žena. Je atraktivní, sympatická, chytrá, milá a hlavně – pro Vás naprosto neznámá. Ihned se pro Vás stane výzvou, kořistí. Světe div se, takhle to muži opravdu vnímají… Poté už záleží jen na tom, jestli se do ní zamilujete. Pokud ano a máte rodinu, problém je na světě – a nemalý. Pokud ne, tak se Vám celá věc s trochou štěstí podaří ututlat a Vy můžete nadále žít spokojený život se svou rodinou.

  Co tedy vůbec 13. komnata milenek obsahuje? Nebudu zde chodit okolo horké kaše a rovnou Vám dané kapitoly vypíši;

1. Nevěra v kostce…
2. Příběh milenky Sofie…
3. Přiznání nevěrného Tomáše…
4. Nevěra očima podvedených žen…
5. Nevěra očima nevěrného muže…
6. Nevěra pohledem jejich přátel…
7. Otázky a odpovědi. Na tělo a bez vytáček…
8. Lze předejít mužské nevěře? A co pro to udělat…
9. Slova na závěr…

  Mě osobně nejvíce zaujal Příběh milenky Sofie a Přiznání nevěrného Tomáše. To jsou ony dva pohledy na celou záležitost, které jsem zmiňoval výše.
  Oceňuji fakt, že je vše popisováno stručně a bez nějakých vyhýbavých cestiček okolo. V textu se objevují sprostá slova, peprnější okamžiky… Je to jednoduše psáno „na tělo“. Autoři se nebojí ani kritiky svého partnera a zveřejnění svých záludných myšlenek, které jsou občas ve znamení výčitek a lítosti.
  Kdybych měl vše shrnout do několika vět, jedná se o přiznání páru, který si prošel velmi trnitou cestou. Vše se opravdu odehrálo – nejedná se o fikci, ale skutečný příběh. Taková věc se může stát komukoliv z nás. Nikdy si nemůžeme býti jisti, jestli nám do života nezasáhne jiná žena, popř. muž. Láska je nevyzpytatelná a mocná – častokrát i krutá, což v této knize bezesporu je.
  Jak jsem psal na začátku, 13. komnata milenek mi pomohla pochopit určité věci a skutečnosti. Také se mi naskytl obraz toho, jak se cítí samotná milenka. Nemusí to být vždy ta zlá a bezcitná děvka, co rozvrací rodinu a krade manžela.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji knihkupectví Knihcentrum 
Knihu si můžete zakoupit ZDE

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára