štvrtok 22. augusta 2013

Stefanovy deníky - Stopy minulosti


Orig. název: The Vampire Diaries: The Stefan´s Diaries - The Ripper
Autor: L. J. Smith
Počet stran: 240
Díl: 4
Série: Stefanovy deníky
Žánr: fantasy romance

Hodnocení: +8/10







Anotace
Propadli jste zcela Upířím deníkům? Zajímá vás, jaké události předcházely jejich ději? Stefanovy deníky odhalují temnou minulost dvou znepřátelených bratrů, kteří se marně snaží utéct děsivému osudu.

Uběhlo dvacet let a Stefan se přestěhoval do Anglie. Jeho poklidný život na statku na venkově přeruší zprávy o vraždách v Londýně. Pachatelem je podle novinářů Jack Rozparovač, ale Stefan si je jistý, že jde o dílo upírů. Rozhodne se vraha vypátrat a zabránit dalším zločinům. Stefanovi i Damonovi hrozí nebezpečí, znovu je dostihla minulost...

                                                                                                                                                                                                                                                      

  Minulost; tajemná, záhadná, nebezpečná, smrtonosná a - pošpiněná krví. V tomto díle, již čtvrtém v pořadí, se opět ponoříme do dávných časů dvou znepřátelených bratrů Salvatorů. Ačkoliv se mladší z nich, Stefan, pokouší začít nový život, ve kterém nebude násilí a jeho bratr Damon, okolnosti stojí proti němu. Starší z bratrů je odhodlán udělat vše proto, aby se Stefan cítil jako v pekle. Nedovolí mu nikoho milovat, nikde žít na delší dobu - stále jej pronásleduje. Nenávidí ho - to on může za to, že se z něj stal upír. Vše je jen jeho vina. A za to bude trpět.


                                                                                                                                                                                                                                                       

  Zcela upřímně musím napsat, že jsem si Stefanovy deníky velmi oblíbil. Poslední dobou se mi dokonce líbí více než originální příběh - Upíří deníky. Možná to bude i tím, že se zde nevyskytuje mnou tak oblíbená Elena.
  Jak někteří z Vás vědí, televizní zpracování naprosto miluji. Scénář považuji za velmi zdařilý a výběr herců za bezchybný. Damona v obsazení Iana si snad nedokážu lépe představit. Jeho gesta, pohyby a práce s mimikou - kdo se na seriál dívá, tak ví, o čem píši. Je nepřekonatelný!

  Pokud se podíváte na přední stranu obálky, zahlédnete v levém spodním rohu; Volně zpracováno podle románu L. J. SMITH a televizního seriálu, který vytvořili KEVIN WILLIAMSON & JULIE PLEC. Co tím chci naznačit je skutečnost, že se děj nedrží původní dějové linie minulosti. Někomu to možná může vadit, ale já jsem více než-li rád. Seriálová verze příběhu se mi líbí mnohem více. Je skvěle promyšlená a propracovaná do každého detailu. Vše do sebe zapadá a neděje se bez důvodu.

  Pojďme však zpět ke knize. Jsem velmi vděčný za to, že naše malá knihovna tuto sérii aktualizuje a pořizuje nové tituly. To platí i o Upířích denících a jiných sériích, které bych nebýt knihovny snad nikdy nepoznal.
  Na tento díl jsem se bez debat nesmírně těšil. Samozřejmě, že se nejedná o nijak náročné čtení, ale to nemění nic na skutečnosti, že mě příběh dokáže společně s postavami pohltit a zaujmout. Období konce devatenáctého století mě nějakým způsobem nesmírně přitahuje. Snad to budou ony zvyky, chování a společenské poměry. Vše působí tak solidně, důležitě a na úrovni. I způsoby namlouvání jsou více než-li čtivé. Lehké a neškodné flirtování, stydlivost u obou pohlaví... Ehm.

                                                                                                                                                                            

  Od proměny uběhlo již dvacet let. Pro obyčejného člověka je tato doba obrovským mezičasem, pro Stefana však pouhým okamžikem. Kdyby jej tehdy Katherina neproměnila v nemrtvou bytost, byl by nyní mužem středního věku. Společně s manželkou a dětmi by žil na Veritas, rodinné farmě, kterou by pravděpodobně zdědil a život by byl radostným a smysluplným.
  O tom stávajícím se toto říci nedá. Je obyčejnou zrůdou a vždy jí bude. Ať se bude snažit sebevíc, nikdy nesmaže ze svých úst krev, která patří mnoha obětem, jež podlehly jeho nezkrotitelné potřebě zabíjet. Zničil životy tolika lidem. Rozvrátil nespočet rodin. Kdo ví, kolik dětí připravil o rodiče, nebo kolika mladým dívkám roztrhal hrdlo.

  I přes to vše však stále usiluje o to, aby své krvavé stopy napříč minulostí napravil. A částečně se mu to daří. Nyní, když žije v Anglii, se mu otevírá nový svět. Sídlo Abbottových, kde tvrdě pracuje, si přímo zamiloval. Celá rodina jej přijala s otevřenou náručí a hlava rodiny, George Abbott, v něm vidí potencionálního a nadějného mladíka.
  Učinil i velmi důležitý krok - úspěšně se přenesl přes vinu, kterou pociťoval při vysávání zvířat. Je přeci upírem. A lépe, když bere život bezduché zvěři, než aby zabíjel myslící a cítící bytosti, mezi které kdysi také patřil.

  Nic však nemůže trvat věčně. Poté, co společně s Georgem Abbottem míří do Londýna a opustí tak svůj prozatímní domov, začíná opět vše nanovo. Minulost se vrací a s ní i vzpomínky. V okamžiku, kdy během jízdy vlakem spatří v novinách jméno DeSangue, si Stefan uvědomí jednu věc - jeho bratr jej stále sleduje. Nikdy nepřestane stopovat jeho stín. Nenávist, kterou jeho bratr pociťuje, nikdy neuhasne. Chce jej zničit. Vzít mu vše, na čem mu záleží - zabít každého v jeho blízkosti.

  V Londýně Stefana čeká nejen problém jménem Damon, ale i další s názvem Rozparovač. Nemilosrdný vrah masakruje dívky z místních lokálů a nikdo neví, kterou si vybere příště. Stefan ví velmi dobře, kdo za tím vším stojí - upír. Podezření padá na jeho bratra. Do hry se však zaplétají i nebezpečné spory z minulosti, intriky, mocní nepřátelé a city.
  Stefan se rozhodne udělat vše proto, aby odhalil a zneškodnil místního vraha. Má pocit, že tohle je příležitost, jak napravit alespoň část z jeho temné minulosti. Nemá však ještě ani tušení, že se do jeho cesty zaplete mladá dívka.

                                                                                                                                                                           

  Stopy minulosti mě nadchly a zaujaly stejně jako předchozí díly této série. Opět jsem se nenudil a ponořil se do minulosti dvou bratrů, kteří svůj upíří život nemají zrovna jednoduchý. Vše navíc krásně doprovázela atmosféra starého Londýna a dobová společnost. Vedlejší postavy byly jasně a zřetelně popsány a co je hlavní, nenudily. Nějakého velkého a charismatického záporáka však nečekejte.
  Dříve jsem byl iritován tím, že jsou příběhy tak krátké. Nyní si však říkám, že je lepší, když je dílo kratší a má co nabídnout, než když má kniha spoustu stran, nic se v ní neděje a je to naprostá a úděsná nuda.
  Je na místě také napsat, že si tato série, na rozdíl od Upířích deníků, stále drží svou kvalitu. Nejen proto se těším na další díly, které přišly, a také přijdou. Na Stefana a Damona jednoduše nedám dopustit!

2 komentáre:

  1. Skvělá série!! Hlavně obálky jsou nepřekonatelné :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To máš tedy pravdu. I ta nejnovější se velmi povedla. :)

      Odstrániť