streda 5. júna 2013

Hobit, aneb Cesta tam a zase zpátky



Orig. název: The Hobbit or There and Back Again
Autor:  J. R. R. Tolkien
Počet stran: 250
Žánr: fantasy, dobrodružný

Hodnocení: 9/10













  Tuto knihu jsem začal číst poté, co jsem dočetl všechny tři díly Pána prstenů. V knihovně byla i další díla z ruky spisovatele Tolkiena,  např. Tulák Rover nebo Silmarillion. Něco mi ale říkalo, že Hobit bude to pravé. A ano, doopravdy bylo.

                                                                                                                                                                      

  Jednoho krásného dne se v Kraji, kde hobit jménem Bilbo Pytlík spokojeně odpočíval před svou útulnou norou, zjeví obrovský, šedovlasý muž v obnošeném plášti, holí v ruce a obrovským kloboukem - čaroděj. Gandalf, též Šedý poutník, říkají mu.
  Je započat rozhovor, přičemž oba dva bafají ze své dýmky. Čaroděj nakonec s úsměvem odchází, ale na dveřích hobití nory lišácky zanechává podivné znamení.
  Neuběhne ani jediný den a ozývá se rázný klepot. Bilbo je více než-li zaskočen, protože po otevření svých kulatých dveří nory spatří párek trpaslíků. Říkají mu něco o schůzi, čemuž hobit nerozumí, ale ze slušnosti všechny pouští dovnitř. I přes skrytou nevoli stůl zahrnuje všelijakými dobrotami, a také džbány piva.
  Z nenadání se ozývá klepání druhé. Na to třetí a nakonec je u Bilbova stolu celkem jedenáct trpaslíků, jenž zpívají, hodují a dělají nepořádek.
  Není náhodou, že chvíli poté přichází i samotný čaroděj Gandalf. To hobita alespoň trochu uklidní.

  Když už si ustaraný Bilbo myslí, že jsou všichni, dozvídá se pravý opak. Čeká se ještě na velkolepého vůdce trpaslíků Thorina Pavézu. Ten se zadumaným obličejem zanedlouho skutečně přichází.
  Probíhají divoké diskuze a dohady. Na stole leží mapa a všichni, kromě Bilba, se na ni upřeně a zaujatě dívají a cestují po jejím povrchu prstem tam a zpět.
  Hobitovi je v příštím okamžiku sděleno, že se stává dalším členem jejich pátrací a dobrodružné výpravy. Je prý dobrým a mrštným zlodějem, jak prohlašuje Gandalf. Tato skutečnost se hobitovi zdá naprosto absurdní. Kdo kdy viděl, aby se někdo z Kraje vydal na nebezpečnou pouť? A navíc, on a zloděj?
  Bilbo je proti. Ač se však snaží svým nesouhlasem ostatní přesvědčit, nedaří se mu to. Nakonec, sám překvapen, souhlasí a stává se třináctým členem výpravy. Na jednu stranu se považuje za hlupáka, na druhou však touží po něčem novém, co vábí jeho skrytou část hluboko uvnitř.
  Jak se vzápětí dozvídá, cílem výpravy je získat obrovský trpasličí poklad, jenž hlídá děsivý drak Šmak v jeskyni na Osamělé hoře. Bilbovi se to ani za mák nelíbí. Draci, nevěřícně kroutí hlavou. O těch slyšel jen ze starých bájí a vyprávění.

  Takto, milí čtenáři, začíná velkolepé dobrodružství Bilba Pytlíka, hobita, který doposud nikdy neopustil svůj rodný Kraj. Nyní se má vydat společně se skupinou trpaslíků a čarodějem Gandalfem do končin, o kterých v životě ani nesnil a postavit se nejrůznějším bytostem, včetně strašlivého draka.
  Začátky budou těžké, ale Bilbo se nevzdá a přes překvapení všech v sobě objeví srdce pravého a nefalšovaného dobrodruha.

*

  Pan Tolkien psal tuto knihu pro své děti, což znamená, že se jedná o pohádku.
  Na rozdíl od Pána prstenů se zde nevyskytují zdlouhavé a náročné popisy krajin či situací, ale jednoduché motivy. Také v příběhu nenajdete syrovou Temnotu, ohyzdné činy krvelačných skřetů či jiných stoupenců Saurona a minimalisticky propracovanou strukturu děje.
  Nezoufejte však, Hobit je přeci zasazen do Středozemě. To znamená, že se můžete kromě trpaslíků těšit třeba i na elfy - jak ty lesní, tak žijící v Roklince.
  Mimo jiné jsou do děje připleteni skalní obři, vrrci, Glum, obří pavouci, atd.
  Zejména část s Glumem utkví v paměti většiny z nás. Proč? Zde se dozvíte, jak se dostal mocný prsten samotného Saurona do rukou hobitů, respektive hobita.

  Když se teď dívám na počet stran tohoto příběhu, ani se mi nechce věřit, že jich je tak málo. Na to, kolik se v něm děje věcí a kde všude se postavy dostanou, je to vážně pozoruhodné.
  Pozoruhodná je i skutečnost, že jsem knihu četl dvakrát, což se tak často nestává. Můj bratr dokonce třikrát, či čtyřikrát, ale to je u něj naprosto normální. Některé díly Harryho Pottera četl i sedmkrát.

*

  
Hobit, aneb Cesta tam a zase zpátky je knihou jak pro malé výrostky, tak dospívající a dospělé. Každý se na ni může dívat jinak, ale jedno je jisté - zamilovat si ji bude tou nejjednodušší věcí na světě.
  Navíc si myslím, že Hobit je tou nejlepší startovní plochou pro všechny děti, jenž chtějí postupovat po cestě jménem „dobrodružná fantasy literatura“. Vážně, neznám lepší knihu pro takovýto začátek. Je to nenáročná četba, která však i přes svůj jednoduchý základ na pozadí POKLAD - DRAK dokáže čtenáře neskutečně upoutat a vtáhnou do svého nitra.
  Dostanete se na mnoho báječných i tajuplných míst, prožijete chvíle radostné i napjaté, ponoříte se do mysli hlavní postavy, která prožívá zásadní změnu ve svém životě, přičemž se z maloměstského hobita stane neohrožený dobrodruh, zazpíváte si, prověříte svou mysl v hádankách, poznáte další postavy, o kterých jste neměli ani tušení, že se ve Středozemi vyskytují, ammv.
  Knize dávám 9/10.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára