utorok 30. apríla 2013

Proč muži opouštějí ženy



Orig. název: Why Men Leave
Autor: Brenda Shoshannaová
Počet stran: 306
Díl: 2
Žánr: populárně naučný

Hodnocení: /








Anotace (Knihcentrum)

  Muži hovoří o tom, proč se rozhodli ukončit svůj partnerský vztah a co by bývalo mohlo změnit jejich rozhodnutí.
  Kniha Proč muži opouštějí ženy vznikla jako odpověď na tuto otázku. Zabývá se tím, co vyhání muže z náručí žen, i tím, co by je v nich dokázalo udržet. Jejím hlavním posláním je pomoci mužům i ženám pochopit hloubku i šířku mužské touhy, a tím jim umožnit, aby vytvořili vztahy, které dokáží překonat každou vztahovou vichřici.

                                                                                                                                                                            
  S „menším“ zpožděním zde vkládám svou recenzi na tuto populárně naučnou knihu, kde se autorka-psycholožka Brenda zabývá tématem Proč muži opouštějí ženy, podle něhož se v konečném důsledku jmenuje i celá kniha.
  Tento titul, jak jste si již mohli domyslet, je určen především pro ženy. Neznamená to však, že si jej nemohou přečíst také muži (viz. já). Právě muži zde mohou najít určitou inspiraci a získat několik rad či tipů.
  Pojďme se ale na vše podívat pěkně popořádku.

  Jednou z hlavních myšlenek této knihy je vztah mezi mladíkem a jeho matkou. Tady to vše pro muže začíná.

  Podle Freuda se mladík ve vývoji musí vypořádat s popravdě herkulovským oidipovským úkolem - po počáteční lásce k matce se jí vzdává a nechává otci, svému sokovi. Mladý muž se poté osvobozuje i od otce a aby se stal úspěšným mužem na vlastních nohou, musí se s ním ztotožnit.

  Zde nastává v mnoha případech problém. Pokud cesta není úspěšná, následky na sebe v budoucnu nenechají dlouho čekat.
  Je-li např. chlapci odepřena mateřská láska, žena se stává protivníkem. V dalším případě může muž pociťovat podřazenost. Ženy jej začnou ovládat a manipulovat s ním, protože není dostatečně silný na to, aby se vzepřel své přenesené matce v jeho přítelkyni.
  Takový vztah nemá budoucnost, což vede k rozpadu a útěku muže pryč. Dalo by se napsat, že se nachází v uzavřeném kruhu. Neví si rady. Co je nejhorší, on sám si to ani nemusí uvědomovat. Nechápe, proč mu žádný milostný vztah nevydrží. Začíná být bezradný.
  Pokud se muž nerozhodne pro profesionální pomoc, spasit jej může i samotná žena. Jak? Měla by svého přítele povzbuzovat a žádat jeho reakce a vyjádření svých pocitů a citů. Začít mu poklidně naslouchat a v případě střetů být co nejklidnější a ohleduplná.

  Podobné to může býti i u žen. Pokud pevně a s respektem vzhlíží ke svému otci, upíná se na jeho roli v rodině a vidí v něm zosobnění pravého muže, mohou ve vztahu nastat komplikace. Žena začne hledat protějšek podobný právě jemu samotnému.
  Na začátku se vše může jevit klidně a bezproblémově. Žena ve svém příteli/muži vidí osobu, jenž je silná a nic ji nepokoří. Muž si to po nějaké době začne uvědomovat. Narůstá v něm nejisota. Bojí se, že kdyby odhalil i svou křehkou a citlivou stránku, byl by konec. Protějšek v něm vidí doslova supermana. Tím ale ve skutečnosti není, což je důvod k neklidu.

  Kniha je rozdělena na několik kapitol. Každá se zabývá samotným tématem, což je pro čtenáře velmi užitečnou skutečností. Může si tedy vybrat to, které jej zajímá a chtěl by se o něm dočíst něco více. Uvedu tři příklady; Jiná žena, Krize středního věku nebo Potřeba ovládat.

  Co mě osobně velmi zaujalo, byly příběhy a osobní zpovědi různých mužů, s nimiž se odhodlali podělit s autorkou-psycholožkou. Některé z nich byly doopravdy zajímavé. Můžete si přečíst o mužích, jenž žijí bez vážného vztahu a mají spoustu milenek, těch, co jsou v sevření stále té jedné a nemohou se i přes její nedostatky odpoutat od její osoby nebo jedincích, co ženy cíleně opouští a nic si z toho nedělají.
  Rád jsem si tyto zkušenosti vyjádření stejného pohlaví pročetl. Kdyby kniha byla tvořena jen těmito zpovědmi, vůbec by mi to nevadilo. Pokud jsem psal o inspiraci, měl jsem na mysli právě toto.

  Nyní, na téměř samotný závěr, jsem se zde rozhodl vložil několik zajímavých úryvků z rozhovorů;

  „V určitém ohledu je to s dnešními ženami těžké. Jsou útočné . Uděláte jeden špatný pohyb a je po vás. Řeknete vtip, který se jim nelíbí, a úplně se znemožníte.“

  „Nakonec mě opustila kvůli mému nejlepšímu příteli, čtyřiadvacetiletému, velmi pohlednému chlapíkovi. Najednou se do něj strašně zamilovala a hotovo. Okamžitě jsem věděl, že je konec. Náš vztah trval DVA roky.“

  „Dívka se už chystala k odchodu, ale nejdřív mě požádala, abych jí ukázal svou ložnici. Vešla dovnitř a najednou se ozval výkřik: „Někdo ti leží v posteli!“ A já na to: „To asi těžko, nikdo tady není.“ Pak jsem nahlédl dovnitř a uviděl svou přítelkyni. Slyšela každé naše slovo.“

  „Na konci druhého týdne mě náhle opustila. Odjela na západní pobřeží navštívit jiného bývalého přítele. Později mi řekla, že měla v plánu setkat se se třemi bývalými partnery a zjistit, jestli z bývalýhc vztahů něco přetrvalo.“

  Kdybych měl být objektivní, v knize se hovoří stále o tom samém znovu a znovu. V konečném důsledku je jedno, kterou z kapitol si vyberete. Není náhodou, že autorkou je Američanka. Pokud znáte např. knihu Tajemství (The Secret), víte, co tím myslím. Jedině autorka má pravdu a právě ona našla něco, co se nikomu objevit nepovedlo. Má klíč, jenž otevře vaše oči... (Podobně jako The Secret má i tento titul na začátku každé kapitoly nějaký citát) Tento národ má asi podvědomé problémy s touhou podmaňovat a ovládat zbytek obyvatel.
  Ehm, ale tady jsem zajít nechtěl. I přes odstavec výše musím uznat, že čtení této knihy nebylo zcela zbytečné. Pochytil jsem několik užitečných rad a pokud se někdy objevím ve svízelné situaci, pravděpodobně po ní znovu sáhnu.
  O hodnocení podle mého nemůže být nějaká řeč.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji knihkupectví Knihcentrum

1 komentár:

  1. Vypadá zajimave ale nemam rada kdyz mi autor vnucuje ze jen takhle je to spravne :) ale urcite dobre precist clovek se pouci a sam si neco uvedomi

    OdpovedaťOdstrániť