streda 6. marca 2013

Návrat orků


Orig. název: Die Rückkehr der Orks
Autor: Michael Peinkofer
Počet stran: 382
Díl: 1
Žánr: fantasy, dobrodružné

Hodnocení: 8/10











Anotace

  Po mimořádném úspěchu Trpaslíků se k českým čtenářům vydávají orkové. I tentokrát z pera německého autora. Návrat orků měl v Německu stejný ohlas (překlad se dělal ze sedmého vydání knihy…) jako Trpaslíci, takže se snad budou líbit i u nás. Orci nejsou jen oškliví a krutí, ale také nápadití, vtipní a povolaní k něčemu vyššímu. Pověřeni tajným úkolem vyrážejí Balbok a Rammar, dva naprosto rozdílní bratři, k legendárnímu Ledovému chrámu Shakary a uvádějí do pohybu události, které jejich světem otřesou až do základů. Napínavě, vtipně a s vpravdě akčním nasazením zachycuje Michael Peinkofer v tomto románu nové a netušené stránky těch nejdivočejších stvoření v žánru fantasy.

                                                                                                                                                                       

  Návrat orků je přesně tou knihou, jenž osloví převážnou většinu příznivců dobrodružné fantasy. Zcela náhodou jsem na ni natrefil v knihovně. Jako vždy jsem pohledem pátral po nějakém zajímavém titulu, jenž by mě zaujal a do očí mi padla zajímavá obálka s ještě zajímavějším názvem. Ihned mě napadlo, že zažiji další dobrodružství. Nebyl jsem daleko od pravdy. Návrat orků je dílem, jenž má všechny aspekty k tomu, aby si získalo čtenářovo srdce.

  Na začátek bych chtěl uvést, čím se tato kniha liší od svých souputníků. Hlavními postavami nejsou hobiti, elfové, lidé, upíři, vlkodlaci, nebo trpaslíci. Jsou jimi orkové. Drsná stvoření vyvrhnuta ze samotného nitra pekel. Jsou krutí, bezcitní a bojovné povahy. Nemyjí se, nezpívají písně, nevyprávějí dlouhatánské ságy a nejsou přátelští vůči jiným národům. Dalo by se napsat, že jsou přesnými opaky šlechetných a vznešených elfů.

  Začátek knihy je přesně takový, jaký mám rád. Autor jde rovnou na věc a čtenáře vrhne do svízelné situace. Orkové jsou shromážděni v čele se svým náčelníkem a vyčkávají na další pokyny. Ihned nastává problém, protože orkové neumějí počítat. Neví tedy, kolik nepřátel proti nim stojí a jakou mají šanci. Náčelník zuří a trestá několik bojovníků pro jejich neschopnost. V tom se ale hlásí jeden ze zadní řady. Na první pohled se svým druhům moc nepodobá. Je vysoký a pohublý. Jmenuje se Balbok a tvrdí, že on počítat umí. Všichni jsou překvapeni a vzduchem se nese i pár posměšků. Orkové totiž dostávají jména podle jejich vlastností. Jméno Balbok již samo o sobě naznačuje, že jeho nositel překypovat inteligencí zrovna nebude.
  Z nenadání se ozývá další hlas. Tentokrát patří podsaditému orkovi, jenž se nazývá Rammar. Balboka kárá a nesouhlasí s jeho tvrzením, že je schopen počítat. Strhává se krátká hádka. Mezitím se ukazuje, že to jsou dva bratři.
  Náčelník je uklidňuje, což je slabé slovo, a posílá je oba dva na krátkou misi. Jejich úkolem je zjistit počet nepřátel. Rammar přímo zuří. Tvrdí, že jej Balbok stále přivádí do problémů. Nadává mu do umbala (rozuměj hlupák) a uštědřuje mu pár tvrdých ran. Balbok je mladší a svého bratra tvrdě respektuje. Omlouvá se mu.
  Bratři ve zbroji s tasenými zbraněmi se plíží vysokým houštím. Jsou jako myšky (pokud se to vůbec při jejich podstatě dá tvrdit). Bloudění hustou trávou netrvá dlouho. Porost se rozchází a před jejich zrakem se zjevuje skupina nepřátel. No, skupina. Jak se Balbok zkouší dopočítat, jedná se o více jak tucet malých a zákeřných gnómů. Situace je více než-li vážná. Oproti tomu, co se ale stane v další chvíli, se jedná jen o slabý začátek. K orkům dosviští šíp - jsou objeveni.

  A to je jen prvních pár stran. Po této nehodě se bratři vracejí do své rodné vesnice. Zcela sami, jelikož nikdo jiný nepřežil. Problémem je však zcela něco jiného. Hlava jejich náčelníka byla ukradena. Bez ní jsou ztraceni. Hlava velitele je velmi cennou a důležitou věcí při pohřbu a vzdání úcty.
  Dobrodružství začíná ve chvíli, kdy jsou bratři posláni hlavu svého bývalého velitele hledat. Vydávají se tedy po stopě gnómů. Není to nic jednoduchého a cesta se neobejde bez nadávek a urážek ze strany staršího z bratrů.
  Kdo čeká, že se vše bude odehrávat podle jejich plánu, se mýlí. Gnómové orky zajmou a nesou ke svému pánovi. Tím se ukáže být obávaný Temný mág, jenž je známý po celém Zeměsvětě.
  Orkové mají na výběr ze dvou možností. Buď zemřou v krutých podmínkách, nebo se vydají na dlouhou a nebezpečnou cestu do Ledového chrámu Shakary, na jejíž konci leží to, po čem Temný mág prahne. V druhém případě jim za jejich ochotu po návratu z cesty daruje náčelníkovu hlavu, jenž tak nutně potřebují. Tajuplná cesta může začít, protože oba dva souhlasí, že se do chrámu vydají!


  V příběhu se hlavní hrdinové potýkají s mnoha problémy a nástrahami. Potkávají kdejaké postavy jako elfy, trpaslíky, nebo třeba lovce orků. Vše je zpestřeno humorem a charaktery dvou bratrů. Rammar, ten straší, je bojácný, ale chytřejší. Jeho mladší bratr Balbok je přesným opakem. Je hloupý, ale za to odvážný a nikdy se nevzdává.
  Kladné body v knize jsou právě ony další postavy, jenž se v příběhu vyskytují. Jejich střety jsou vážně napínavé a propleteny mnoha vtipnými poznámkami.
  Je možná pravdou, že kniha je lehce předvídatelná, ale to nemění nic na tom, že se zde nacházejí i momenty, jenž čtenáře překvapí a nadchnou.
  Mně osobně se dílo velmi líbilo a německý spisovatel M. Peinkofer na mě udělal vážně dojem. Dokáže čtenáře zaujmout a nenechat ho v klidu. To platí hlavně u postrkování dvou bratrů. Zapotřebí je ale dodat, že v příběhu jsou i souboje na život a na smrt.

  Jak jste si již mohli všimnout, knize dávám 8/10. To je doopravdy dosti dobré hodnocení. Kniha si to ale zaslouží. Pokud tedy máte rádi výpravné fantasy dobrodružství, kde se objevují elfové, trpaslíci a hlavně orkové, neváhejte si knihu přečíst. Stojí to za to.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára