pondelok 11. februára 2013

Letopisy Narnie - Čarodějův synovec

Orig. název: The magician´s Nephew
Autor: C. S. Lewis
Ilustrace: Pauline Baynesová
Počet stran: 208
Nakladatelství: Fragment

Pořadí v sérii: 1/7

Hodnocení: 8/10









Anotace
  Je spousta dveří, ale pouze jedny vedou do jiného světa. Projděte s námi do země zázraků a kouzel - do Narnie! 
  Staňte se spolu s Digorym a jeho kamarádkou Polly svědky zrození pohádkové země! Seznamte se s bájným lvem Aslanem, který ji chrání, a poznejte zlou čarodějnici Jadis, která chce všechny ovládat.
  Nenechte si ujít fantasy bestseller, který nadchl miliony čtenářů po celém světě.

                                                                                                                                                                      

  Ach, Narnie. Vždy na ni budu vzpomínat s úsměvem. Jednalo se totiž o mé první fantasy dobrodružství, jenž jsem jako čtenář podstoupil. Obrovský dík za to zasluhují mí rodiče, jelikož mi celou sedmidílnou sérii zakoupili.

  Čarodějův synovec je prvním a úvodním dílem Letopisů Narnie. Jak je psáno výše, chystá se v něm zrození nového světa. Pravda, ale to může ještě počkat. Napíši Vám krátce, co se dělo před tím.

  Prsteny. Dva žluté, jenž mají schopnost člověka přitáhnout na místo, nazývané Les mezi světy a jeden zelený, který dokáže z tohoto místa kohokoliv přenést do některého z mnoha rozdílných a záhadných světů, jenž jsou na hony vzdálené tomu našemu.
  Tyto prsteny hrají v příběhu ústřední roli. Jejich tvůrcem je zasněný vědec jménem Andrew Ketterley. Každý z Baker Street, kde tento muž bydlí, jej v očích vidí jako naprostého podivína či dokonce blázna.  
  Chlapec, jménem Digory, jenž je synovcem zmiňovaného podivína, v celé téhle záležitosti vidí nějakou záhadu - a to pořádnou. Společně se svou nově získanou kamarádkou Polly se rozhodne přijít celé věci na kloub.
  Vše nakonec vyústí v to, že se oba dva kamarádi ocitnou na tajuplném místě - v Lese mezi světy. Prostředí je zahaleno do zeleného přítmí a vše působí, jako by spalo. Pozornost dětí však upoutá mnoho jezírek, které jsou rozmístěny po celé krajině. Jak později odhalí, jedná se o portály do jiných světů.
  Neváhají a proskočí jedním z nich. Ocitají se v obrovském a zničeném kamenném městě. Neslyší nic, všude je ticho - mrtvé, prázdné a chladné. Nakukují do všech koutů, procházejí všemi směry a nakonec vcházejí do obrovského, bývalého hradu. Kráčejí směrem dovnitř, když v tom narazí na bytosti, zřejmě lidské, avšak větší vzrůstem. Obzvláště jedna žena je nesmírně zaujala - byla obrovská a krásná.
  K jejich překvapení dokázali onu ženu oživit. Živá je ještě půvabnější, a také mnohem mocnější a silnější. Bohužel pro děti, ukáže se jako zlá a nenávistná. Donutí dva kamarády, aby je přenesla do jejich světa, jenž chce podle svých slov ovládnout.
  I přes vynaložené úsilí to nedokáže. Čarodějnice Jadis je díky odhodlaným obyvatelům Baker Street a kamarádům Digoriho a Polly vyhnána. I když náhodou.
  Děti, pan Ketterley, drožkář s koněm a samotná čarodějnice s z nenadání ocitají na úplném jiném místě, než byly před necelou vteřinou. Svět je naplněn slunečným a přátelským svitem slunce. Čarodějnice Jadis se ztrácí. Ostatní ale čeká něco nevídaného. Jsou svědky zrození nového světa - světa jménem Narnie, kde je vše možné.

  I přes to, že hlavními postavami jsou dvě malé děti školního věku (Digory, Polly), člověk se s nimi dokáže prolnout a porozumět jejich činům či citům. Pokud ale mám být subjektivní, musím napsat, že jako hlavní hrdinové mě nezaujaly tak, jako postavy v následujících dílech série. Je zde povolnější děj, jenž za to i trochu může.
  Čarodějnice Jadis však v příběhu byla vyobrazena naprosto skvěle a přesvědčivě. Samozřejmě, byla zlá, ale co na tom sejde. Dodala příběhu alespoň nějaký spád!
  Pokud máme dobro i zlo, musí být i někdo, kdo stojí na rozhraní. Tady svou roli hraje doktor Ketterley. Je pomatený, lehce bláznivý. Sice by nikomu vážně neublížil, ale také by se neváhal připojit k čarodějnici.

  Chtěl bych Vás krátce seznámit s tím, co je podnětem celého díla, a také těch následujících. Pokud jste knihu četli, nebo jste byli pozorní v příspěvku, svět jménem Narnie stvořil lev Aslan, jenž zpíval krásnou píseň, pomocí níž se tvořilo vše, co později v Narnii bylo k nalezení. Navíc, lev později do chodu Narnie zasahoval jen výjimečně. Připomíná Vám to něco? Je to tak, C. S. Lewis byl křesťanem. Celá jeho filosofie je postavena na tomto náboženství.
  Také zde máme víru v dobro a jeho vítězství. Nikdy nebyl pro, aby se člověk vzdal, když je něco složité a vypadá to beznadějně.

   Dnes se na vše dívám jinak. Jsem přeci jen starší a zkušenější, co se týče přečtených knižních titulů.
Rozhodně oceňuji a vysoce vyzvídám nápad. Celá tahle série byla v době vydání zcela jedinečná, podobně jako Pán prstenů od J. R. R. Tolkiena.
  Nikdy v mém životě nebudu litovat chvílí strávených čtením této série, včetně Čarodějova synovce. I když si někteří mohou říci, že je to kniha pro malé děti, věřte mi, stojí za to si ji přečíst v každém věku.

  Jak můžete vidět zcela nahoře v mém příspěvku, Čarodějově synovci dávám 8/10. V době, kdy jsem knihu četl, by to zřejmě bylo 10/10.
  

4 komentáre:

  1. Ve všem s tebou souhlasím. Já ji sice poprvé četla minulý rok, ale taky mi toho dala více, než kdybych ji četla jako malá. Nikdo by neměl říkat, že to je kniha pro děti, rozhodně patří k těm "skutečným", ale lehkým fantasy knihám, které by si každý měl přečíst :))))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Souhlasím s Tebou, já ji četla poprvé nedávno ve 22 a vůbec mi to nevadilo :) Jinak rada pro začátečníka, při psaní recenze se zaměř spíš na pocity, koukám, že od chvíle, co jsem to četla poprvé jsi "můj názor" trošku rozšířil, neboj se víc popsat, jak na Tebe působí hrdinové, jak je kniha psaná a tak :) A prosím Tě zruš si v nastavení to ověřování pomocí slov a čísel je to pitomé, protože to kolikrát člověk píše snad 5 krát :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Děkuji mnohokrát za radu. Změním tedy ještě i tento příspěvek - připíši něco o hrdinech, atp. :)
      Ach, ano. Již mi to tady někdo psal, ale zapomněl jsem na to. :)

      Odstrániť