sobota 16. februára 2013

Knižní novinky



  Co nedávno vyšlo a co nás teprve čeká? Vybral jsem tituly ze všech žánrů, takže si každý může najít to své. Musím napsat, že některé z knih mě velice zaujaly. Inu, pojďme se společně podívat.


Fantasy




Název: Dar vlka                                                                  
Počet stran: 488
V prodeji od: 13. 2. 2013

Dar vlka začíná návštěvou mladého reportéra u starší ženy v jejím krásném domě. On chce napsat reportáž a zaujmout svou novinářskou prací. Ona chce co nejrychleji prodat svůj dům. Jejich cesty se náhodně protnou a způsobí kaskádu událostí, kterým již nelze zabránit.

  Přichází krásná noc, jež se změní v drama. Mladík je napaden neznámou šelmou. Je zraněn a navíc není schopen zvíře ani popsat. V neproniknutelné tmě zahlédl jen nejasný obrys a nic víc. Zůstává strach a rány po zubech. Brutální napadení má navíc trvalé následky, které se za čas projeví v plné síle. Mladík se zmítá mezi panickým strachem a naprostou extází. Musí se vypořádat s faktem, že jeho dřívější život je pryč. Musí zvládnou a přijmout dar vlka.

  Dar vlka nejsou jen nové smysly a schopnosti. V krvi mu buší také nespoutaná radost z vlčí divokosti. Nezkušeností přivede na svou stopu vládní agenty. V závěsu za nimi pak média a vědce, kteří by ho rádi zavřeli do klece a dělali na něm své drastické pokusy. Z druhé strany musí zvládnou svou vlčí stránku a pochopit, v čem spočívají jeho nové schopnosti a kde jsou jejich hranice.


Název: Syn Pekel - Vlčí krev
Autor: Michaela Burdová
Počet stran: 256
Pořadí v edici: 1
V prodeji od: 27. 2. 2013


  Vydejme se do Velwetie, tajemné země obývané Temnovlky - nesmrtelnými bytostmi, ze kterých jde strach a lidé jsou pouhou kořistí. 
  
  Minulost vlkodlaka Nerana, nazývaného Syn pekel, je s Temnovlky pevně svázána. Pouze čarovný nektar Étarlininy slzy by mu mohl pomoci se odpoutat a zvrátit svůj osud. Musí uzavřít spojenectví s elfkou Liadel, kterou ze srdce nenávidí. Podaří se mu odhalit její tajemství? Bude Neranovi odpuštěna dávná zrada? Ve Velwetii zatím propuká boj temných sil - třinácti démonů. Neran je vtažen do bitvy o moc. Kdo zvítězí, rozhodne o osudu celé země.


Krimi




Název: Nepřítel mého nepřítele
Autor: Kateřina Petrusová
Počet stran: 350
Pořadí v edici: 2
V prodeji od: ?
http://www.fragment.cz/novinky/beletrie-pro-dospele/romany-povidky-novely/krimi-detektivky/detektivky-a-dobrodruzne-cteni/nepritel-meho-nepritele-s384903197

  Dluhy se musí platit. To ví i bývalá policistka Joan, která má závazek vůči samotnému králi drogového podsvětí. Ten se nyní hlásí o splacení dluhu a jako pojistku unese Joaninu malou dceru Amy. Zvládne Joan zabít Roberta Bavettu, jednoho z vůdců italské mafie, a dostat svou dceru zpět? Co když existuje ještě jiný způsob, jak Amy zachránit?




Sci-fi




Název: Tma a prázdnota
Autor: Carrie Ryanová
Počet stran: 400
Pořadí v edici: 3 (závěrečný díl)
V prodeji od: 28. 02. 2013
http://www.knihcentrum.cz/tma-a-prazdnota/d-125081/#Informace

  Rozpadající se mrakodrapy Temného Města jsou jedním z mála útočišť žuvých lidí ve světě plném oživlých mrtvých, a budoucnost se zdá být ještě pochmurnější než přítomnost. Poslední bašta civilizace se hroutí a zároveň s ní se hroutí i Anniny dosavadní jistoty.

  Na pozadí umírajícího světa prožívá lásku, zklamání i sžíravé vnitřní konflikty. Shledává se se svou dlouho ztracenou sestrou, s přítelem, kterého milovala, ale který se změnil, a také se záhadným mladíkem, jehož výjimečnost je darem i prokletím zároveň. Anna by chtěla žít, ale zatím se ji daří stěží přežívat. Podaří se jí najít samu sebe i bezpečné místo, kde by mohla naplnit své sny?


Historické



Název: William Wallace - Největší z ochránců
Autor: Jack Whyte
Počet stran: ?
Pořadí v edici: 1
V prodeji od: 28. 03. 2013
http://www.knihcentrum.cz/william-wallace/d-108841/

  Kniha přibližuje život Williama Wallace, bojovníka ve skotských válkách za nezávislost. Vypravěčem příběhu je kněz Jamie Wallace, bratranec a dávný přítel Williama Wallace.
 
  Již v prologu románu vyjadřuje vypravěč své rozhořčení nad tím, že lidé mívají o Williamu Wallaceovi zkreslené představy, a proto je nutné popsat jej takového, jaký ve skutečnosti byl. A je jednoznačně patrné, že než se dal autor do psaní, nashromáždil skutečně ohromné množství historických pramenů, jelikož danou dobu, události a osoby popisuje skutečně velmi plasticky a detailně a podává realističtější a méně přikrášlený Wallaceův portrét než třeba slavný film Statečné srdce. Autor se snaží navodit autentičnost i tím, že využívá skotštiny (někdy považována za samostatný jazyk, někdy pouze za dialekt angličtiny), ovšem pouze v přímé řeči.
  Za slabší stránku románu by se dalo považovat rozvleklejší tempo vyprávění. Autor věnoval mnoho prostoru popisu komplikované politické situace té doby (spory o nástupnictví na skotský trůn, snaha Angličanů využít této situace ve svůj prospěch, rozbroje mezi šlechtou apod.). Nevyhýbá se ani filozofickým postřehům. Je poněkud s podivem, že vyprávění skončí ještě před tím, než se odehrají slavné bitvy, jichž se Wallace zúčastnil (bitva u Sterling Bridge, v níž slavil vítězství, a bitva u Falkirku, kde se naopak dočkal porážky). Je možné, že je ještě nějak připomene v dalším svazku trilogie.


Horor


Název: Brány pekel
Autor: F. R. Tallis
Počet stran: 336
Pořadí v edici: 1
V prodeji od: 20. 02. 2013
http://www.knihcentrum.cz/brany-pekel/d-123843/#Informace

  Brány pekel otevírají cestu zlu mnohem staršímu, než lidstvo pamatuje a je jen na jednoltivci, jakým způsobem se rozhodne. Může odolat a může být pohlcen. A může posloužit jako prostředník, který zlu umožní vstoupit do našeho světa a vytvořit si brány pekel.

  Paul Clément je lékař se spoustou plánů a ambicí. Odjíždí na ostrov Saint Sébastien, kde zamýšlí pracovat v místní nemocnici a trávit čas pátráním po zázračném léku na tropické nemoci. Touží svůj život zasvětit vědě a ocitá se v prostředí, kterému vládnou čarodějnictví, magie, kletba a zaříkávání. To, co Paulovi připadá jako noční můra plná děsu, je pro tamní obyvatelé každodenním způsobem života. Má pocit, že je u samotných pekelných bran.

  V jeho přítomnosti je provedena rituální vražda mladíka. Ten je poté prohlášen za "živého mrtvého". Všichni svědkové temného rituálu jsou zavázaní slibem mlčení. Porušení slibu sebou přináší temné důsledky. Paul se vrací zpět domů a civilizovaný svět se mu již nezdá tak čistý a vědecký jako dřív. Tíží ho temné tajemství a vědomí zlých a zákeřných sil, které jsou nezničitelné a snaží se všemi způsoby proniknout do našeho světa, aby ho již navěky svrhly do záhuby.


Román
Název: Manželka 22
Autor: Melanie Gideon
Počet stran: 430
Pořadí v edici: 1
V prodeji od: 20. 02. 2013
http://www.knihcentrum.cz/manzelka-22/d-124192/#Informace

  Manželství je někdy jako bludiště, ve kterém ztratíme jeden druhého. A možná i sami sebe. Možná to způsobilo těch pár kil, které jsem přibrala. Možná to bylo tím, že jsme si po téměř dvaceti letech manželství přestali mít co říct. Měla jsem zkrátka pocit, že ztrácím sama sebe, přestože mě čeká ještě celá druhá půlka života… Co si s ní počnu? A pak se v mojí mailové schránce objevila výzva k účasti na anonymním internetovém průzkumu Manželství v 21. století… Ani ve snu by mě nenapadlo, jak zásadně to změní můj život. Předtím jsem byla Alice Buckleová, manželka a matka, učitelka dramatu a nadšená uživatelka Facebooku, který byl pro mě víceméně jediným spojením se světem mimo rodinu a práci. Teď je ale ze mě účastnice průzkumu s přezdívkou Manželka 22. A nějak se stalo, že moje korespondence s Tazatelem 101 nabrala nečekaně osobní tón. Brzy se budu muset rozhodnout – a to rozhodnutí zásadně ovlivní moji rodinu i manželství, celý můj život. Ale teď ještě ne, teď musím odpovídat na další otázky. Zjistila jsem totiž, že když se někomu opravdu upřímně svěříte, může to být nečekaně účinné afrodiziakum…




Komiks



Název: Muži, kteří nenávidí ženy
Autor: Denise Mina, Leonardo Manco, Andrea Mutti, (Stieg Larsson)
Počet stran: 152
Pořadí v edici: 1
V prodeji od: 28. 03. 2013
http://www.knihcentrum.cz/muzi-kteri-nenavidi-zeny-i/d-122776/#Informace

  Mikael Blomkvist je známý ekonomický novinář, který se zrovna nachází v nelehké situaci, prohrál soudní spor s finančním magnátem Hansem-Erikem Wennerströmem, jehož špinavé praktiky se pokusil odhalit. Soud mu nařídil zaplatit tučné odškodné a jeho novinářská pověst je v troskách. Nejradši by zalezl pod zem. V tu chvíli ho však kontaktuje bohatý průmyslník Henrik Vanger a učiní mu zvláštní nabídku. Pomůže mu porazit Wennerströma, pokud Blomquist vyřeší zmizení jeho neteře Harriet, k němuž došlo před třiceti lety.
 
  Mikael se ihned pustí do pátrání a na pomoc si přizve nepřekonatelnou mladou hackerku Lisbeth Salanderovou. Společně tvoří zvláštní pár, ale skvělý tým a brzy začnou odhalovat temnou a krvavou historii rodiny Vangerů.

5 komentárov:

  1. Ten komiks Muži, kteří nenávidí ženy vypadá zajímavě - ale nejdřív se chystám na původní knihu. Jinak z toho co vychází teď v únoru se těším na Kladivo na čaroděje 3: Kruté stroje, Dar vlka taky zní dobře. Stejně tak YA fantasy Syn pekel: Vlčí krev.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. S tím komiksem souhlasím. Díval jsem se na ilustrace a jsou dosti skvělé. Mě se velice líbí Dar vlka, Syn pekel a Tma a prázdnota. Zajímavý námět. :)

      Odstrániť
  2. Tma a prázdnota má krásne tie ornamenty, ale čítala som zatiaľ len 1. diel série.
    Manželka 22 ma už zaujala nedávno, to by som si rada prečítala 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. no a to nejsou všechny knihy, peněženka to asi (číst určitě) odnese :D

    OdpovedaťOdstrániť