štvrtok 14. februára 2013

Agenti Světla a Temnoty

Orig. název: Agents of Light and Darkness
Autor: Simon R. Green
Počet stran: 199
Série: Noční strana
Díl: 2/12
Žánr: Sci-fi

Hodnocení: +7/10

 








Anotace (vlastní)
  John Taylor, soukromé očko, jenž má nadání pro nalézání věcí, je pověřen naléhavým případem. Šíří se zvěsti o tom, že se na Noční straně, sídlišti démonů, zrůd, hříšníků i bohů, vyskytuje Nesvatý grál. Z něj měl pít při poslední večeři Páně zrádný Jidáš. Pohár má propůjčovat ohromnou moc, ale zároveň dokáže svému majiteli zcela zakalit mysl.
  Není překvapující, že kromě Johna pátrají po mocném artefaktu i další stvoření. Nikdo si nechce nechat ujít takovou příležitost. Každý chce být nadřazen těm druhým a určovat pravidla.
  Do honby se zaplétají i andělé - Temnoty a Světla. S těmi detektiv moc dobře nevychází a nastávají komplikace v jeho pátraní. Ke všemu přispívá fakt, že Johnovu hlavu by nemálo stvoření vidělo oddělenou od jeho těla...

                                                                                                                                                                             

  Tuto knihu mi na základní škole zapůjčila jedna z mých spolužákyň. Myslela, že by mě něco takového mohlo zajímat. Následující den - jak slíbila - knihu přinesla. Následoval můj dík a během nejbližší přestávky jsem si ji pořádně prohlédl. Vypadala dosti zajímavě a já se nemohl dočkat, až se na ni doma vrhnu.


Úryvek č. 1 - rozhovor s démony v „klubu“ Jáma
    Pomoz mi... pomoz mi...
   Utrpení, které nabízíme dole, jí nestačilo, vysvětlil pan Krev, Trvala na tom, aby bylo skutečné. Velice rádi jsme ji vyhověli. Chutňoučké mlaďounké soustíčko, že, pane Kosti?

   Ti smrtelníci jsou ale blázni, vydechl pan Kosti, Ale jsou z nich pěkné svačinky.
   Suzzie vykročila vpřed a střelila mrtvou ženu do hlavy. V zuřivém vzteku do ní vyprázdnila obě hlavně najednou, takže z ní od ramen nahoru nezůstalo nic, jen rudo-šedá skvrna od krve a mozku a několik střepin kosti na zdi za ní.
  


  Sci-fi knihy obvykle nečtu, ale upřímně, byl jsem velice mile překvapen. V příběhu se vyskytují upíři, čarodějové, démoni, andělé, ale i lidé, jenž mají být dávno po smrti - zkrátka všechny bytosti, jenž mám rád.
  Autor dokázal vytvořit vskutku poutavý příběh a hlavně, zajímavého a zábavného hlavního hrdinu. Ten svými hláškami a postřehy skvěle zpestřuje dialogy (a nehorázně štve své oponenty). Navíc, pokud k němu přidáte drsně vzhlížející ženu s všudypřítomnou zbraní, namířenou každému mezi oči, vznikne Vám dvojice, kterou si prostě nemůžete neoblíbit. Mě osobně si dokázaly získat téměř hned, což stojí za zmínku.

  Místo, kde se děj odehrává, tedy na Noční straně, je nebezpečné, temné a nasycené pachem síry. Kluby se hemží nejrůznějšími bytostmi pekel, po ulicích chodí duchové, z nebes padají andělé, hříšníci hledají ty nejodpornější hrátky a v baru popíjejí upíří s čaroději.
  Právě zmiňovaný bar jsem si dosti oblíbil. Za části, ve kterých se děj v tomto začouzeném putyku odehrával, jsem byl velmi vděčný. Majitel baru, statný Alex, se s nikým nepáral. Nečekejte, že se před vlkodlakem, jenž nechce zaplatit účet, schová se svěšenou hlavou. Tento hostinský v rychlosti tasí brokovnici a za jeho zády se objeví dva ohromní bodyguardi. Navíc, celý jeho bar je ověnčen těmi nejlepšími kouzly. To platí i o záchodech, kde bych Vám neradil netrefit se...

  Obrovským plusem v této knize je, že autor nabízí mnoho postav, které si můžete, nebo nemusíte oblíbit. Kromě Taylora a Alex jsem si našel i několik jiných, které mě svou přítomností na scéně dokázaly zaujat. Autor si s každou očividně vyhrál, což se musí ocenit.
  Na to, jak je příběh krátký (199 stran), se v něm odehrálo mnoho věcí. Děj putoval z jednoho poutavého místa na druhé a na stránkách, jak jsem již psal, se objevovaly stále nové a nové postavy.
  Budete se možná divit, ale děj Vás zavede až na samotný Měsíc, který skýtá obrovské útočiště toho největšího sběratele všech dob.

  Poslední zajímavostí, kterou bych chtěl zmínit, jsou andělé. Ti v příběhu plnili obrovskou roli. Kdo by si představoval, že tito synové Boží vypadají jako malé, baculaté děti, které se stále usmívají, by se obrovsky mýlil. Andělé jsou stářím šedivé, obrovské a nenasytné bestie. Nezastaví je nic. Nemají slitování a lidský život pro ně nic neznamená. Každý, kdo se vyskytne v jejich blízkosti, je předem mrtev.
  Hlavní problém spočívá v tom, že tyto bytosti si John Taylor svým postojem poštval proti sobě.


  Úryvek č. 2 - rozhovor mezi Johnem a Suzzie
...Taylore. Rušíš mě při sledování klasiky.
   
Zase Bruce Lee? řekl jsem, jen abych ji pozlobil. A protože jsem věděl, že si mě váží, jak jen to jde, aby to pro nás oba nebylo nesnesitelné.
   Nepředváděj, co jsi za ignoranta. To je samozřejmě Jackie Chan.
   A vtom je rozdíl?
   Rouhači. Jackie má taky některé dobré filmy, ale Bruce Lee je Bůh.
   Když už je o tom řeč, prohodil jsem lhostejně, mám případ, při kterém by se mi šikla tvoje moc.
   Suzzie se posadila a poprvé za celou dobu mi věnovala plnou pozornost.
   
Máš případ, který se týká Bruce Leeho?
   Ne, Boha...   

                                                                                                                                                                              

  Při psaní této recenze jsem si často knihou listoval a věřte, nebo ne, opět mě dokázala vtáhnout do svých spárů. A to jsem ji četl dvakrát.
  Zcela jistě bych toto dílo doporučil všem, co mají rádi sarkastický humor, spoustu krvavých situací, pekelně nebezpečná stvoření, roušku tajemna a napětí.
   Pokud se Vám kniha zalíbí a vy se budete chtít nadále pohybovat po boku Taylora, soukromého očka na Noční straně, s radostí Vám oznamuji, že tato série obsahuje celkem dvanáct příběhů.

4 komentáre:

  1. Kolem Vánoc jsem četla první díl a byla jsem nadšená. Teď čekám, kdy budu mít čas se začíst do druhého dílu. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. :)
    Já jsem se díval v knihovně a žádný díl z této série tam není - naštěstí mám ale spoustu jiných knížek, jenž čekají, až je přečtu. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Knihu jsem četla, je to tak rok zpátky :) Byla zvláštní, ale mohla bych si ji přečíst zase :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To tedy ano - četl jsem ji dvakrát a bylo to bez problémů. :)

      Odstrániť